Stručnjaci Porezne uprave predstavili IT tvrtkama informatičke aspekte zakona o fiskalizaciji

02.08.2012
PRIJAVE DO: 31.07.2012

Udruženje za informacijske tehnologije Hrvatske gospodarske komore organiziralo je za svoje članice predstavljanje Prijedloga zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom u četvrtak, 02. kolovoza 2012. godine u novoj dvorani HGK u zagrebačkoj Novoj cesti.

Prijedlog zakona o fiskalizaciji, što ga je na sjednici 26. srpnja usvojila Vlada Republike Hrvatske te uputila na usvajanje u saborsku proceduru, predstavili su stručnjaci Porezne uprave Ministarstva financija, Vlasta Marinović i Goran Januš, uz koje su pojedine odredbe prijedloga predstavili Andreja Kajtaz iz Fine te Zdravko Dragičević iz APIS – IT-a.

Naime, na skupu su predstavljeni samo informatički aspekti Prijedloga zakona čija je djelomična primjena planirana već za početak sljedeće godine, a do 1. srpnja 2013. trebala bi obuhvatiti sve obveznike fiskalnog računa. Sam zakon i njegovu primjenu predstavili su stručnjaci Porezne uprave, dok su dio koji se ticao certifikata i dio koji se ticao transakcijskog dijela fiskalizacije predstavili predstavnici Fine, odnosno APIS-a, tvrtki koje će se baviti tim dijelovima primjene zakona.

Vrijedi istaknuti da je ovo bilo prvo javno predstavljanje Prijedloga zakona o fiskalizaciji, izuzmemo li ono na sjednici Vlade RH, pa je razumljiv velik interes tvrtki-članica Komore, čijih je predstavnika na događanju bilo više od 230, što je čak i više od kapaciteta veće dvorane na Novoj cesti, kojoj je predstavljanje u četvrtak bila također svojevrsna premijera kao potpuno opremljene dvorane za konferencije.

Okupljeni članovi HGK uglavnom su bili zadovoljni prezentiranim modelom fiskalizacije, koji će, za razliku od zemalja u okruženju koje su fiskalizaciju već uvele, biti čisto softverski model te neće zahtijevati od korisnika nabavku posebnih, od strane države certificiranih poreznih blagajni, pisača ili računalnih memorija, što bi proces fiskalizacije produljilo, usložilo i znatno poskupjelo.

Ono što je potrebno za početak fiskalizacije je da korisnik ima blagajnu koja se povezuje s internetom i da on kupi sigurnosni certifikat od Fine. Samo izdavanje fiskalnog računa sastoji se u tome da korisnikova računalna blagajna, pomoću Fininog certifikata, šifrira račun i pošalje ga serveru Porezne uprave, a to poslužiteljsko računalo korisniku pošalje natrag niz znakova koji predstavljaju jedinstveni identifikator računa (JIR), poseban i jedinstven za svaki izdani račun, koji mora biti otisnut na računu, a na temelju kojega će građani moći provjeriti dobijeni račun SMS porukom ili na Webu porezne uprave, čime građani postaju svojevrsni porezni inspektori.

Dio okupljenih informatičara je izrazio sumnju da će brzina vraćanja JIR-a biti premala te da će tako znatno usporiti izdavanje računa u doba gužvi, posebno u velikim trgovačkim i ugostiteljskim sustavima, u čemu ih je predstavnik APIS-IT-a pokušao razuvjeriti, navodeći da već neko vrijeme APIS-IT za Poreznu upravu provodi on-line nadzor kladionica te da uspijeva svojim serverima prihvatiti i po 1000 oklada u sekundi.

Informatičari su izrazili nevjericu da se u predviđenim rokovima može kvalitetno testirati aplikacije za fiskalne blagajne te su tražili da im se omogući njihovo testiranje čak i prije nego budu poznate sve potrebne specifikacije.

Budući da na predstavljanju nisu bili nazočni pravni stručnjaci Porezne uprave, najavljeno je predstavljanje pravnih i ekonomskih aspekata fiskalizacije za članice Komore jer na pitanja iz te tematike nazočni stručnjaci Porezne uprave nisu mogli dati odgovore.

Dogovoreno je da će odgovoriti na sva pitanja oko prijedloga zakona, putem Udruženja za IT HGK, nakon što se pitanja dostave Poreznoj upravi, slanjem u elektroničkoj poruci na adresu iskevin@hgk.hr. Popis pitanja i odgovora bit će objavljen i redovito ažuriran na Webu HGK. Gospođa Marinović je istakla važnost suradnje sa strukom, čiji su predstavnici bili okupljeni u HGK, pri promjenama prijedloga zakona u oba njegova predstojeća čitanja u Saboru, ali i u kreiranju podzakonskih akata koji će morati biti donijeti vrlo skoro nakon donošenja Zakona.

Samu prezentaciju održanu u četvrtak i Prijedlog zakona možete pronaći i downloadati u pratećim dokumentima ove vijesti.


Organizatori
Organizator
Udruženje za informacijske tehnologije HGK
Kontakti
Igor Škevin
tajnik Udruženja
Tel: +385 1 456 1576
iskevin@hgk.hr
Porezna uprava predstavlja informatičkim tvrtkama prijedlog zakona o fiskalizaciji Porezna uprava Ministarstva financija (a najavljuju i predstavnika APIS IT-a, zaduženog za tehničku provedbu fiskalizacije) zainteresiranim informatičkim tvrtkama ...
Lokacija
Nova cesta 3-7
Zagreb Hrvatska

Južni ulaz, II. kat (nasuprot Doma sportova, iznad trgovine Lidl, u istom ulazu)

Prateći dokumenti