Dinamika rasta izvoza vratila se na razinu prve polovine godine

Nakon što je znatan pad vrijednosti izvoza na godišnjoj razini u srpnju doveo do osjetnog snižavanja kumulativne stope rasta za sedam mjeseci na samo 1,5 %, kolovoz je ponovo doveo do oporavka te stope.

Tako je vrijednost izvoza u prvih osam mjeseci bila 3,3% veća nego u istom razdoblju prošle godine. U robnoj razmjeni s inozemstvom, tijekom ove godine se malo toga mijenja. Prisutne su djelatnosti koje znatno povećavaju vrijednost svoje proizvodnje i izvoza poput farmaceutske i prehrambene industrije ili proizvodnje gotovih metalnih proizvoda i električne opreme, zatim veći broj djelatnosti koji nije iskoristio prednosti pristupanja EU ili su početni učinci iscrpljeni, poput proizvodnje kože i kožnih proizvoda te proizvodnje namještaja, a prisutno je i nekoliko djelatnosti s visokim udjelom u strukturi izvoza koje bilježe velik pad vrijednosti izvoza na godišnjoj razini i znatno utječu na usporavanje rasta ukupne vrijednosti izvoza. To su, prije svega, naftna industrija i gospodarenje otpadom na koje znatno utječe pad cijene sirove nafte i metala na globalnom tržištu te proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava na čiji pad utječe relativno dobro ostvarenje u prethodnoj godini, odnosno visoka baza.

Najveći dio izvoza ostalih prijevoznih sredstava čine brodovi pa izvoz te djelatnosti ovisi od termina pojedinih isporuka. U tom kontekstu, treba napomenuti da je razdoblje do kolovoza obilježavao izuzetno visok pad izvoza ove djelatnosti od oko 50%, ali je u kolovozu ostvarena znatno viša razina izvoza nego u prethodnim mjesecima pa je kumulativna stopa pada smanjena na 18,5%. U kolovozu su, među ostalim, isporučeni brodovi za naručitelje iz Norveške i Nizozemske.

Vrijednost uvoza također nastavlja rast na godišnjoj razini pod utjecajem oporavka domaće potražnje, a dijelom i daljnjeg rasta izvoza, pa je stopa rasta za prvih osam mjeseci iznosila 3,6%. Najveći rast vrijednosti uvoza bilježe uvoz motornih vozila, strojeva i uređaja te farmaceutskih proizvoda, a njegov rast i dalje znatno usporava smanjena vrijednost uvoza sirove nafte i naftnih derivata.

Kako je stopa rasta uvoza bila nešto veća, a njegova vrijednost i nadalje 1,6 puta veća od izvoza, i u prvih osam mjeseci nastavljen je rast robnog deficita na godišnjoj razini. Točnije, robni je deficit u odnosu na to prošlogodišnje razdoblje povećan za 4,1%.