Digitalna tehnologija – ključ unaprjeđivanja poslovanja tvrtki u energetskom i komunalnom sektoru

HGK
Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK

„Digitalna transformacija važno je pitanje za privatni, ali sve više i za javni sektor. Hrvatska danas ima 600.000 plinomjera i dva milijuna vodomjera koji gotovo u potpunosti nisu pokriveni digitalnim mjerenjem, a to čini značajan potencijal čijom realizacijom bi se ostvarilo smanjivanje gubitaka u distribuciji plina i vode, pružile mogućnosti za povlačenje EU sredstava za razvoj, otvorila nova radna mjesta, modernizirala distributivna mreža te pružila Hrvatskoj mogućnost da se pozicionira kao regionalni lider“, istaknula je Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK na konferenciji Digitalna transformacija distributera plina i isporučitelja vodnih usluga u RH, održanoj 5. lipnja u Plaza Event Centru u Zagrebu.

Na konferenciji je bilo riječi o korištenju digitalnih tehnologija koje omogućuju unapređenje svih sfera poslovanja tvrtki u energetskom i komunalnom sektoru, o važnosti digitalne transformacije poslovnih modela, zatim o spajanju mjerila na internet te o praćenju potrošnje u stvarnom vremenu.

„Tvrtka IN2 sudjeluje u razvoju trendova, inovativnih i novih vlastitih softverskih rješenja te se bavi primjenom partnerskih softverskih aplikacija, a ambicija nam je postati centar kompetencije i izvrsnosti za digitalnu komunikaciju u području tzv. Interneta stvari (Internet of Things – IoT)“, istaknula je Katarina Šiber Makar, članica Uprave IN2, napomenuvši da se do 2020. godine u svijetu očekuje udvostručenje broja mjernih uređaja na internetu na 900 milijuna, a do 2035. godine primjenom i uštede od 157 milijardi dolara.

„Potrebno je poticati napredne tehnologije te voditi računa o energetskoj učinkovitosti i potrebama kupaca“, smatra Nikola Vištica iz Hrvatske energetske regulatorne agencije HERA, napominjući da pametno mjerenje, uz daljinsko mjerenje podataka, omogućava i isključenje kupaca, djelomičnu obustavu protoka te dinamično tarifiranje. „Potrebno je odabrati najkvalitetniju tehnologiju koja najmanje košta, a izradit će i studiju kao podlogu za odabir tehnologije, koju će podijeliti s operaterima distribucijskog sustava“, napomenuo je Vištica.

„U procesu digitalne transformacije društva i industrije koja je ključ uspjeha, od važnosti je pripremiti se za promjene, a pritom su ključni čimbenici obrazovanje i usvajanje vještina. U tom se procesu ritam promjena ubrzava i nema povratka na stare sustave“, istaknuo je direktor za digitalnu transformaciju 15 zemalja regije iz Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković, dodajući da je važno definirati svoju poziciju i spremno dočekati promjene.

Mijo Vedrina, digitalni arhitekt iz grupacije IN2, prikazao je mogućnosti objedinjavanja podataka te korištenja internetskog prostora kroz Cloud-infrastrukturu, a Marko Derča iz tvrtke A. T. Kearney prikazao je analitičke alate u Cloudu na primjeru iz vodoopskrbe. „Poslovni učinci na Internetu stvari pružaju i do 20 posto optimizacije troškova proizvodnje, a uz troškove, utječe se i na prihode. IoT je prisutan u svim segmentima industrije, od nabave do logistike i proizvodnje. Posebice je važno povezivanje s partnerima“, istaknuo je Derča. Na konferenciji je prikazana i uloga GIS-a u digitalnoj transformaciji kroz Inspire-direktivu, ulazak u digitalni svijet sa SigFox IoT tehnologijom te LoRa rješenja za IoT-svijet.

Organizator konferencije bila je IN2 hrvatska softverska grupacija, koja je osnovana 1992. godine sa sjedištem u Zagrebu, jedna je od deset najvećih softverskih kompanija u jugoistočnoj Europi, sa 600 zaposlenih, 250 klijenata te više od 450 projekata. Proširila se na 14 vlasnički povezanih tvrtki u šest država regije.

Generalni pokrovitelji konferencije su HGK, Hrvatska energetska regulatorna agencija HERA i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a stručni su pokrovitelji Grupacija distributera i opskrbljivača prirodnog plina HGK i Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacije.