Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
HGK u međunarodnim organizacijama

EUROCHAMBRES

EUROCHAMBRES je udruženje europskih komora osnovano 1958. godine sa sjedištem u Bruxellesu, koje artikulira interese poslovnog sektora pri institucijama Europske unije. Unutar Eurochambresa okupljeno je više od 20 milijuna članica (poduzeća) iz 45 europskih država putem mreže nacionalnih, regionalnih i lokalnih komora.

Hrvatska gospodarska komora je članica Eurochambresa od 2000. godine. Sudjelovanjem u radu europskih krovnih udruga, mreža i inicijativa, aktivno zastupa interese hrvatskih poduzeća ispred Europskih institucija.

MEĐUNARODNA TRGOVAČKA KOMORA - ICC

Međunarodna trgovačka komora (International Chamber of Commerce – ICC) predstavlja najveću svjetsku poslovnu zajednicu i djeluje u cijelom svijetu kroz nacionalne odbore i uključene članove. Putem svojih nacionalnih odbora, ICC promovira stavove svjetske  poslovne zajednice u međuvladinim organizacijama, i to o onim pitanjima koja izravno utječu na poslovne aktivnosti u svjetskom poslovanju.

Hrvatski nacionalni odbor Međunarodne trgovačke komore – ICC Hrvatska djeluje od 2003. godine, a njegovi suosnivači su Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska odvjetnička komora, Hrvatska udruga banaka i Hrvatska udruga poslodavaca. Nacionalni odbor ICC u Hrvatskoj omogućuje aktivno sudjelovanje hrvatskih tvrtki u aktivnostima ICC-a objedinjujući vodeće hrvatske tvrtke, udruženja, banke, obrtnike i odvjetnike. Tajništvo ICC Hrvatska djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

ASCAME 

Udruženje gospodarskih komora Mediterana (ASCAME) osnovano je 1. listopada 1982. godine na inicijativu Trgovinske komore Barcelone, a u suradnji s komorskim organizacijama iz brojnih drugih mediteranskih zemalja.

ASCAME je danas, 30 godina od njegova nastanka, postao ključni akter u mediteranskom području i trenutno je jedna od najreprezentativnijih i geografski najšire rasprostranjenih međunarodnih organizacija koja u svom članstvu ima više od 200 gospodarskih komora i drugih povezanih institucionalnih tijela iz čak 23 mediteranske države.