Okrugli stol za društvene izazove Kohezija jadransko-jonske regije – globalni izazovi


Objavljeno: 04. 10. 2018. , Ažurirano: 10. 10. 2018.


Okrugli stol za društvene izazove održat će se u srijedu, 17. listopada, u 14.30 u hotelu Radisson Split.

Bit će podijeljen na dva panela o aktualnim izazovima za društvo u našoj regiji:

  • Jadransko-jonska makroregija – migracijska ruta ili regija u migraciji?

Prvi panel bavit će se migracijama, zakonodavnim i statističkim nedostacima te neujednačenošću regije. Pred suvremenim društvom brojni su izazovi za koje ne postoje pouzdane formule i rješenja, a naša jadransko-jonska regija u procesu je velikih migracija i društvenih promjena. Također, zemlje jadransko-jonske regije nailaze na neujednačenosti u statističkim praćenjima demografskih kretanja te zakonodavstvu. Veliki je naglasak i na obrazovanju gdje je važan segment medijska pismenost kako bismo umanjili efekte predrasuda i stereotipa.

  • Prirodne katastrofe kao ključni izazovi jadransko-jonske regije

Na drugom panelu raspravljat će se o pitanju civilne zaštite te utjecaja prirodnih katastrofa na čovjeka. Svjedoci smo kako prirodne katastrofe veoma jako i dugo utječu na stanovništvo i pogođeno područje. U jadransko-jonskoj regiji, specifičnoj po geografsko-klimatskom položaju, požari, poplave i potresi su razmjerno česte katastrofe koje nakon sebe ostavljaju opustošena područja koja se dugo oporavljaju. Osim društvenog procesa oporavka koji zahtijeva veliki zajednički trud i solidarnost, tu je i nezanemarivi ekonomski oporavak koji često nije dovoljno brz. Jedan dio stanovništva u zahvaćenim područjima više nije radno aktivan jer su mnogima opustošena i uništena radna mjesta, proizvodni pogoni, a nerijetko i sirovine za proizvodnju.

S obzirom na širinu ovih tema, pozivamo vas da svojom nazočnošću pridonesete kvaliteti ovog okruglog stola.

Zainteresirane za sudjelovanje molimo da se prijave na ONLINE REGISTRACIJA, najkasnije do 10. listopada.

Dodatne informacije dostupne su na internetskoj stranici www.forumaic.org, a kontakt-osoba u ŽK Split je Antonija Bašić, Odsjek za međunarodne poslove i EU, tel.: 021/321 135, e-adresa: abasic@hgk.hr.